L’alcalde i els “biciclistes”

M’ha cridat l’atenció el discurs “biciclista” de l’alcalde de Barcelona que es pot veure al bloc del Marc Belzunces.

No deixa de ser curiós que l’alcalde d’una ciutat que vol lluir etiqueta de moderna i capdavantera gairebé no vegi més enllà de la bicicleta com a vehicle d’ús lúdic i es quedi encallat en el bicing, quan 2/3 dels desplaçaments a Barcelona es fan en bicis privades. Però sobretot m’ha cridat l’atenció que, sent un senyor de certa edat, tingui una memòria històrica tan feble com per argumentar com és de difícil encaixar una bicicleta en una ciutat que mai fins fa 15, 20, 30 anys (van augmentant a mida que progressa el discurs) havia tingut la bicicleta com una “cosa” de transport. Si jo recordava vídeos com aquest, penso que ell, amb més motiu:

Crec que algú li hauria de dir que el prototip de ciclista urbà no és aquell que els dissabtes va en bici per Collserola. Bé, el de “bicilista”, potser sí, però el ciclista urbà fa altres rutes i es troba amb situacions molt diferents. M’agradaria molt veure que l’alcalde i el seu equip fan un passeig amb representants de les entitats de la bici, com el BACC o Amics de la Bici, amb tècnics, amb ciclistes urbans d’aquells que a tots ens venen al cap perquè els seguim al Twitter o al seu blog. Un dia laborable, si us plau, no un dissabte. I de punta a punta de Barcelona. Podria comprovar de primera mà que…

… això de que a Barcelona hi ha moltes pujades és relatiu, depèn de l’itinerari, jo em moc molt en bici per la ciutat i habitualment no faig pendents massa pronunciades. A més, fa molts anys que la majoria de les bicis tenen marxes.

… i de totes manetes, això de que amb pujades i baixades sigui menys viable anar en bici, també és relatiu. Només hem de veure el mapa de carrils-bici de San Francisco, acolorit segons el pendent de cada carrer, quan el d’aquí ni tan sols ens informa de si el carril és unidireccional o bidireccional i, en el primer cas, en quin sentit va.

… això de que els ciclistes hem de competir amb els cotxes, queda molt bonic cara als vianants traumatitzats per experiències prèvies, però només posa de manifest el desconeixement absolut del dia a dia del trànsit urbà a Barcelona, des del punt de vista d’un ciclista.

… la gran majoria dels que ens desplacem en bici ho fem per anar a treballar o a estudiar, no per prendre l’aire o emprenyar vianants i conductors.

… molts dels que portem l’etiqueta d’incívics, el que som és molt cívics, perquè contribuim a fer una ciutat menys contaminada i sorollosa, i més segura.

Anuncis

3 pensaments sobre “L’alcalde i els “biciclistes””

  1. Molt bén exposat i il·lustrat amb el film de Ricardo Baños. Aquest document és un testimoni viu del que circulava pels carrers fins pràcticament els anys 40-50 . El meu sogre encara m’explica com de jove anava en bici a la feina, com molta gent, i paulatinament va deixar la bicicleta per les primeres bicis amb un motoret incorporat, precursores del que acabarien sent les motos.
    És curiós analitzar l’ambient de les imatges , més enllà de l’expectativa que crea el pas del tramvia entre els ciutadans , es pot constatar quasi bé palpar l’amplitud, oxigenació i tranquilitat dels carrers on pràcticament no hi havia cap motor. Era una ciutat on la canalla podia jugar pels carrers…

  2. Hola, Jep,

    Gràcies pel comentari. És que em va sobtar molt que un senyor “gran” no recordés imatges que jo tenia tan gravades de vídeos com aquest, documentals, pelis… Aquesta amnèsia selectiva per afavorir el lobby del motor és molt emprenyadora. Tant, que enguany la “festa de la bici” em sembla un insult. Menys festes i més actuacions serioses, per defensar el dret als desplaçaments dels ciutadans i sobretot les vides dels que anem en bici a la feina, a classe, a la compra…

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s